Position: Index > Unclassified >

Aparat pt masurarea nivelului de sunet

2018-01-19 11:19  
Declaration:We aim to transmit more information by carrying articles . We will delete it soon, if we are involved in the problems of article content ,copyright or other problems.
Adaugat in Audio, Masura/control | 2 comentarii
Mai multe scheme cu:CA3130 • NE604N

Aparatul de masurare a nivelului de sunet se bazeaza pe un convertor logaritmic intern. Acesta ne permite sa obtinem o scala a decibelilor liniara, astfel incat instrumentul de masura cu bobina mobila prezentat in schema sa poata fi inlocuit cu unul digital.
Sursa de semnal este presupusa a fi un microfon cu electret, care converteste zgomotul ambiant in semnal electric.

NE604 furnizeaza un curent de iesire de 0-50mA (la pinul 5) care determina o diferenta de potential de 0-5V pe R2 R3. Totusi domeniul in care relatia dintre semnalul de intrare si cel de iesire este logaritmica e putin mai mic: cam 0-4V, ceea ce echivaleaza cu un domeniu de sunet de 70dB.
Instrumentul indicator – aici unul cu bobina mobila – este conectat la iesirea lui IC2 (pinul 6). Semireglabilul se regleaza pt a se obtine deviatia la capat de scala la o tensiune de iesire de 4V.
Calibrarea aparatului de masura a nivelului sunetului este mai dificala. Daca deja cunoasteti eficienta difuzorului folosit, respectiv valoarea in decibeli pentru 1W la un metru, puteti folosi aceasta referinta.

Schema circuit masurare nivel sunet-zgomot

aparat-masurare-nivel-sunet-schema

Cablaj PCB aparat pt masurarea nivelului de sunet:

aparat-masurare-nivel-sunet-pcb

CA3130 datasheet
Reprinted Url Of This Article:
http://www.schemeelectronice.com/306/aparat-pt-masurarea-nivelului-de-sunet/