Position: Index > Unclassified >

Comanda polarotorului

2018-01-21 23:33  
Declaration:We aim to transmit more information by carrying articles . We will delete it soon, if we are involved in the problems of article content ,copyright or other problems.
Adaugat in Generale | fara comentarii
Mai multe scheme cu:NE555 • polarotor • servomotor

Majoritatea dispozitivelor de orientare dupa directia de polarizare (polarotoare) disponibile in comert, utilizate pentru selectarea intre transponderele cu polarizare orizontala si cele cu polarizare verticala de pe satelitii TV, au incorporat un mic servomotor a carui directie de deplasare este controlata automat printr-un circuit de selectie a canalului, inclus in echipamentul de interior sau printr-un simplu comutator.

Servomotorul roteste o sonda inclinata montata intr-un stut de PTFE din flansa ghidului de unda cu care este prevazuta antena de receptie. Acest stut este rotit la peste 900so retransmite semnalul de 11 GHz receptionat de la satelit, prin intermediul unui stut de lungime &Lamda;/4 montat vertical in ghidul de unda care face conectarea la LNB.

Circuitul de comanda a polarotorului este un multivibrator astabil care determina directia cursei servomotorului prin furnizarea de impulsuri de iesire cu o durata de 1 ms (V) sau 2 ms (H). Cand comutatorul orizontal/vertical (H/V) S3 este inchis, P1 este scurcircuitat, astfel incat IC1 furnizeaza impulsuri cu durata de 1 ms.

Circuitul este usor de pus in functiune: conectati un osciloscop la borna de iesire a impulsurilor si reglati P1 si P2 pana ce obtineti durata corecta a impulsurilor dreptunghiulare de iesire. Deschideti polarotorul pt a verifica daca parcursul sondei acopera intreg domeniul de 900. Daca nu dispuneti de un osciloscop, veti regla P1 si P2 pana cand servomotorul acopera cu usurinta intregul domeniu, in ambele directii de deplasare.

Corectia de deplasare polara poate fi obtinuta cu ajutorul semireglabilelor. Daca utilizam P1 si P2 putem obtine un reglaj continuu al pozitiei sondei (oblic) pentru experimentari de receptie prin satelit. Consumul de curent al circuitului de control este de aproximativ 7 mA.

Schema comenzii circuitului polarotor

comanda polarotor

555 datasheet
Reprinted Url Of This Article:
http://www.schemeelectronice.com/884/comanda-polarotorului/