Position: Index > Unclassified >

Generator de semnal dreptunghiular

2018-01-19 12:16  
Declaration:We aim to transmit more information by carrying articles . We will delete it soon, if we are involved in the problems of article content ,copyright or other problems.
Adaugat in Audio | fara comentarii
Mai multe scheme cu:CD4011 • Generatoare

Aceasta schema de generator de semnal dreptunghiular este utila la verificarea montajelor de amplificatoare. Este un circuit simplu si ieftin care da posibilitatea de a depista eficace si rapid greselile de montaj.

Generatorul de semnal consta in principal din 2 multivibratoare astabile. Oscilatorul construit cu portile N3 si N4 oscileaza cu o frecventa de 1 kHz, frecventa care este stabilita de rezistentele R5, R6 si condensatoarele C4 si C5.

Prin generatorul de tact construit cu portile N1, N2, oscilatorul este pornit si oprit cu o frecventa de 1 kHz.R1, R2 si C2, C3 stabilesc raportul impuls/pauza.

Schema generatorului de semnal dreptunghiular

schema generator semnal dreptunghiular

Durata semnalelor si pauzelor poate fi modificata dupa voie prin modificarea valorii componentelor ce determina timpii respectivi. Un control optic al functionarii generatorului de semnal se realizeaza cu led-ul D3. Acesta este comandat de T1.

Tranzistoarele T2 si T3 sunt conectate in montaj Darlington si genereaza, datorita amplificarii mari, un semnal dreptunghiular cu flancuri abrupte si contribuie la obtinerea unei impedante mici la iesire.

Tensiunea de iesire se regleaza cu P1. Diodele D1 si D2 elimina reactiile de tensiune ale montajului de verificat. Deoarece puterea absorbita de montaj este foarte redusa, el poate fi alimentat cu 4 baterii R6.

CD4011 datasheet
Reprinted Url Of This Article:
http://www.schemeelectronice.com/1081/generator-de-semnal-dreptunghiular/