Position: Index > Unclassified >

Indicator de balans

2018-01-19 17:30  
Declaration:We aim to transmit more information by carrying articles . We will delete it soon, if we are involved in the problems of article content ,copyright or other problems.
Adaugat in Generale | fara comentarii
Mai multe scheme cu:741 • indicatoare audio

Daca amplificatorul este prevazut cu doua potentiometre de balans, beneficiati de controlul balansului cat si nivelului. Un inconvenient al acestei variante il reprezinta faptul ca este destul de dificila reglarea corecta a balansului. Respectivul neajuns poate fi inlaturat daca inlocuim cele 2 potentiometre simple cu variantele duble, P1 si P2 in schema.

Una din jumatatile “perechii”, P1a si P2a, preia sarcinile componentelor inlaturate. Cealalta jumatate este conectata intr-un circuit punte, caz in care diferenta de potential dintre cursoarele potentiometrelor reprezinta o masua a balansului dintre cele 2 canale. Daca doriti o ilustrare a gradului de dezechilibrare, conectatei un instrument cu bobina mobila, cu zero la mijlocul scalei, impreuna cu o rezistenta de polarizare intre A si B. In acest caz, diodele Zener D1 si D2 pot fi omise, ele fiind utile doar in cazul indicatorului cu LED-uri inclus in schema.

La doar 40 mV, unul dintre LED-uri deja incepe sa lumineze. Valoarea maxima a curentului ce trece prin LED-uri este determinata de R5 si R6.

Schema circuit indicator balans

indicator balans

741 datasheet
Reprinted Url Of This Article:
http://www.schemeelectronice.com/445/indicator-de-balans/