Position: Index > Unclassified >

Prescaler pentru frecventmetru

2018-01-21 05:51  
Declaration:We aim to transmit more information by carrying articles . We will delete it soon, if we are involved in the problems of article content ,copyright or other problems.
Adaugat in Masura/control, Radio | fara comentarii
Mai multe scheme cu:frecventmetre

Prescalerulare ca rol principal micsorarea frecventelor ce urmeaza a fi masurate si evitarea “butonarilor” repetate.
Circuitul consta din cateva oscilatoare, un mixer si un buffer/filtru de iesire. Modul sau de functionare face ca frecventa de iesire sa fie egala cu frecventa de intrare minus frecventa oscilatorului.

Frecventa oscilatorului poate fi modificata usor si eficient prin comutarea tensiunii de alimentare doar pe oscilatorul necesar. Avantajul acestei metode consta in aceea ca oscilatoarele ramase inactive nu mai pot avea nici o influenta.
Pt a preveni orice influenta a oscilatoarelor inactive asupra frecventei de oscilatie cerute, semnalul oscilator este transmis la un mixer printr-una din diodele D1-D3, deoarece, in cazul unui oscilator inactiv, respectiva dioda nu va conduce, deci va exista doar o capacitate mica fata de masa. cand oscilatorul activ lucreaza, dioda conduce si prezinta doar o rezistenta, relativ mica.

Frecventele cristalelor pot fi calculate asa cum se arata in exemplele urmatoare.
Intr-un receptor simpu, cu un domeniu de 1600-4400 kHz si o frecventa intermediara de 5200 kHz, oscilatorul local acopera o plaja intre 6800 si 9600 kHz. Daca frecventa la intrarea numaratorului este de maxim 3 MHz, frecventa etajului de intrare nu trebuie sa determine o frecventa de isire a mixerului mai mare de 3 MHz. In acest caz ar fi necesara o frecv de oscilatie de 1600 kHz.

Pt cristal vor rezulta frecventele:
USB: 1600 5198.5=6798.5 kHz
LSB: 1600 5201.5=6801 kHz
AM: 1600 5200=6800 kHz
In practica aceasta ar insemna 3 cristale identice , care sunt trase in frecventa dorita cu ajutorul unui trimer.

Schema circuit prescaler frecventmetru

prescaler-frecventmetru


Reprinted Url Of This Article:
http://www.schemeelectronice.com/257/prescaler-pentru-frecventmetru/