Position: Index > Unclassified >

Reflectometru

2018-01-22 13:54  
Declaration:We aim to transmit more information by carrying articles . We will delete it soon, if we are involved in the problems of article content ,copyright or other problems.
Adaugat in Masura/control, Radio | 6 comentarii
Mai multe scheme cu:masuratori radio

Reflectometrul este un instrument de masura si reglare indispensabil pt orice radioamator. Cu ajutorul reflectometrului se poate regla si adapta etajul final al emitatorului cu antena. Se construieste pe un cablaj de textolit, benzile cu negru reprezentand locul unde este folia de cupru. Intreg montajul se introduce intr-o cutie de metal urmarindu-se ca distanta dintre placa si cutie sa nu fie sub 3 cm.

Se folosesc 2 mufe SO-239 una pt partea dinspre final si cealalta pt partea cu antena. Placa se prinde cu 4 suruburi prin gaurile prezente si in desen, prin suruburi se asigura si conectarea la masa a rezistentelor de 100 si a condensatorilor de 1nF.
Formula cu care se calculeaza coeficientul de unde stationare este : I = Id Ir / Id – Ir unde Id (directa) este indicatia aparatului pe pozitia comutatorului la ” directa” si Ir ( reflectata ) indicatia aparatului pe pozitia comutatorului pe pozitia “reflectata”.

Normal este ca rezultatul formulei sa fie cuprins intre 1 si 1.5 tot ce depaseste aceasta valoare va indica faptul ca antena ori cablul nu sunt bine calculate.
La o reglare corecta cu ajutorul reflectometrului veti observa o imbunatatire atat dpdv al suprafetei acoperite cat si a stabilitatii si temperaturii mai scazute a etajului final.

Schema reflectometru

reflectrometru


Reprinted Url Of This Article:
http://www.schemeelectronice.com/58/reflectometru/